Bokokotorski zaliv

Bokokotorski zaliv, jedan od najljepših na svijetu, najjužniji fjord u Evropi, čijom obalom se prostiru drevni gradovi, srednjovjekovne i barokne palate, riznice kulture i umjetnosti.

Nad njim stražare masivi Orjena i Lovćena. Centar zaliva je Kotor, grad pod zaštitom UNESCO-a...

Boka će vas jednako očarati bilo da joj priđete morem ili se u nju spustite s kopna. Putniku se čini kao da su se planine razdvojile i pustile more da uđe u njihove skute. Nad tankom linijom obale nadvile su se visoke planine, štiteći je od surove klime sa sjevera. Zbog toga je Boka oaza mediteranske vegetacije: agava, palmi, mimoza, oleandera, kivija, nara, ljekovitog bilja ... Dok je na njenim vrhovima snijeg, u podnožju u isto vrijeme cvjetaju ruže, kamelije i mimoza. Voda u zalivu je manje slana nego u moru zahvaljujući mnogobrojnim rječicama i potocima koji se sa planina ( čiji vrhovi čini se kao da paraju nebo )slivaju u more.

 Zaliv je prirodno podijeljen na četiri manja: Hercegnovski, Risanski, Kotorski i Tivatski. Kao biseri, duž obale nižu se gradovi, riznice istorije, umjetnosti i ljepote.

 Svako ko posjeti Boku, doživljava je na sebi svojstven način, bilo da se radi o umjetnicima, naučnicima ili turistima, Boka snažno utiče na sva čulna iskustva.