Lovćen

Lovćen nije samo planina, Lovćen je sveto mjesto koje svaki Crnogorac ili njihov gost doživljava kao da je svetinja. Nešto slično kao što je Olimp starim grcima ili gora Ararat Jermenima – svetinja. Mjesto obavijeno istorijom, na kome se nalazi stara prijestonica Cetinje a u kojoj je i danas sjedište predsjednika države.

Na vrhu Lovćena nalazi se mauzolej u kom je sahranjen najveći crnogorski vladar i književnik, Petar II Petrović Njegoš. Na Lovćenu se nalazi i živopisno planinsko selo Njeguši u kojem se nalaze kuće u kojima su rođeni Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola I Petrović.
Njegošev mauzolej je najmonumentalniji spomenik na Lovćenu, podignut je na Jezerskom vrhu, mjestu koje je Njegoš još za života izabrao za večni počinak.
Padine Lovćena uzdižu se iznad drevnog primorskog grada Kotora kao stameni štit nad predivnim bokeljskim zalivima.

Posebna atrakcija je stari put koji vodi od Kotora do sela Njeguši, čuvene lovćenske serpentine, a koji predstavlja svojevrsni arhitektonski relikt.

Vrh planine je poseban doživljaj kao i penjane nebrojenim stepenicama ka Njegoševom  mauzoleju, terase, vidikovci…

Lovćen predstavlja granicu dvije razlicite klime: mediteranske i kontinentalne što je naročito uticalo na razvoj raznovrsnih bioloških sistema.
Nacionalni park obuhvata centralni i najviši dio lovćenskog masiva, površine 6.220 hektara a Nacionalnim parkom proglašen je 1952. godine.