Lipska pećina

Lipska pećina je prva pećinska atrakcija u Crnoj Gori koja nudi šarmantnu raznolikost kraških obilježja, kako bi pružila posjetiocima jedinstven doživljaj podzemnog svijeta. Autentičnost naše pećine leži u njenoj istinskoj divljoj ljepoti koja ostavlja trajne utiske i čini posjetu nezaboravnom.

Njena ljepota je poznata od davnina. Lipska pećina se često spominjala u crnogorskoj istoriji. Još Petar II Petrović Njegoš u Gorskom vijencu pominje Lipsku pećinu, a kralj Nikola je u ovoj pećini često organizovao prijeme, naročito za diplomatski kor. Ipak, prvi put je valorizovana 1918. godine, kada su je Austrougari otvorili i dozvolili posjete za turiste. Pećina je, takođe, nakon Drugog svjetskog rata jedan period bila otvorena, a svoje treće otvarnje doživljava upravo 13 jula 2015. godine.

Ukupna dužina istraženih hodnika iznosi oko 2.500 metara, sa više interesantnih dvorana i galerija i čitavim bogatstvom nakita. Podzemni vodotoci, jezera i izvori, povećavaju njene prirodne lepote i čine je još privlačnijom i atraktivnijom.