20 zanimljivosti

1. Crna Gora je 1992. proglašena za ekološku državu i jedina je takve vrste u svijetu
2. U Crnojevića štampariji, koju je posljednji srednjovjekovni gospodar Zete Đurađ Crnojević prenio sa Oboda u Cetinjski manastir - štampan je Oktoih prvoglasnik, prva ćirilična štampana knjiga Južnih Slovena. Štampanje je započeto u zimu 1493, a završeno 4. januara 1494. godine.
3. Hrišćanske relikvije Ruka svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog Krsta Gospodnjeg i ikona presvete bogorodice Filermose nalaze se na Cetinju.
4. Biogradska gora, jedna od dvije prašume u Evropi, prostire se na 5.400 hektara, a nalazi se između 832 do 1.116 metara nadmorske visine.
5. Rijeka Bojana  je jedina rijeka na svijetu koja zbog konfiguracije terena teče i uzvodno i nizvodno.
6. Crkvice su mjesto u Crnoj Gori sa najviše padavina u Evropi tokom godine.
7. Crna Gora je jedan od osnivača Crvenog krsta, kao što je i prva zemlja koja je uvela prevoz pošte automobilom (1903).
8. Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi (1.333 m), a drugi u svijetu. U Crnoj Gori postoji još jedan kanjon koji se izdvaja po svojoj ljepoti, a to je Nevidio. Prvo organizovano istraživanje kanjona, bilo je sredinom prošlog vijeka.
9. Na planini Visitor se nalazi jezero sa jedinstvenim plovećim ostrvom, koje je prema legendi nastalo od splava, na kojem su tokom noći čobani sklanjali stoku.
10. Crna Gora je među prvima u svijetu, kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2013. godine, svaki stanovnik ima skoro 2 mobilna telefona.
11. Skadarsko jezero je pravi geografski fenomen - ima četrdeset ostrva i ostrvca.
12. Crnogorsko primorje je jedno od najsunčanijih u Evropi. Ulcinj je najsunčaniji grad na Crnogorskom primorju. Prosječno ima oko 2.530 sunčanih sati godišnje.
13.  Bečićka plaža, koja se nalazi nedaleko od Budve, proglašena je 1935. godine u Parizu za najljepšu plažu u Evropi.
14. Crna Gora je 1904. proglasila rat japanskom carstvu. Mirovni sporazum između Crne Gore i Japana potpisan je 2006. godine.
15. Risan, mali grad u Bokokotorskom zalivu, bio je prestonica ilirske države za vreme kraljice Teute
16. Kotorski zaliv (Boka Kotorska) predstavlja jedan od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Evrope.
17. Na samom ulasku u Bar nalazi se drvo masline staro između 2.000 i 2.500 godina i smatra se najstarijim na svetu.
18. Ostrvo Grmožur u Skadarskom jezeru zovu Crnogorski Alkatraz, jer je na njemu kralj Nikola ostatke turske tvrđave koristio kao zatvor za političke protivnike i to isključivo – neplivače.
19. Prva međugradska autobuska linija u Evropi uvedena je između crnogorskih gradova Podgorice i Cetinja, u vrijeme kralja Nikole
20.  Najpoznatiji crnogorski izvozni proizvodi su vino “Vranac” i njeguška pršuta.