Perast

Perast je po mnogima najljepši grad na crnogorskom primorju. Smešten je u Bokokotorskom zalivu, nasuprot tjesnaca Verige i dva ostrva – Gospa od škrpjela i Sveti Đorđe. Ovaj maleni gradić cio je muzej – obavijen je mistikom i legendama, pričama o tamošnjim plemićkim porodicama, mornarima i njihovim putovanjima, ženama koje su ostajale čekajući ih s njihovih dalekih putovanja.

Tih i  miran grad, danas, najtiši grad  u Boki... A, nekada? Čuven i slavan grad, snažan i moćan... Nekada je to bio grad brodara, kamenorezaca, ciglara, a najviše bačvara... Nekada je tu cvjetalo pomorstvo i ribarstvo. Imao je Perast u 17. i 18. vijeku svoje brodogradilište...slavu...moć... Tu se nekada odvijao raskošan život Peraštana... I danas se priča o bogatstvu ovoga kraja što potvrđuju mnoge renesansne, barokne, bijele palate, koje gordo stoje, zagledane u more i prkose zubu vremena.

Iz dana u dan ovaj grad će vas opčiniti, željećete da saznate sve, ali za to ćete morati da se potrudite. A kad čujete sve te priče, Perast će zauvek ostati i misterija i jedan od najlepših gradova koje ste posjetili.