Durmitor je ponos Crne Gore.

Njegovoj ljepoti posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih „gorske oči“. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero okruženo gustom četinarskom šumom i bogato pastrmkom. 

Ma koliko pridjeva upotrijebili opisujući Crno jezero, onaj ko nije imao priliku da uživa u njegovoj ljepoti, teško bi mogao osjetiti radost koju pruža pogled na njega. Tokom dugih i oštrih durmitorskih zima, jezero je okovano ledom skoro cijele zime i tada njegova ljepota ostaje skrivena pod dubokim snijegom. Koji god razlog da vas dovede na obale ovog jezera, nećete nikada zaboraviti njegovu neopisivu ljepotu i spokoj nedirnute prirode koja ga okružuje.

Može se reći da je posebnost ovog parka i rijeka Tara koja najviše impresionira svojom dubinom kanjona (1300 m), ljepotom i pejzažem kanjona koji se smatra najvećim u Europi, zapravo odmah nakon Grand kanjona u SAD-u. Znači drugi u svijetu.

Najvećim i jednim od najljepših kanjona Evrope, kanjonom Tare, možete uživati spuštajući se njegovom divljom ljepoticom koja u svakom kutku krije prizore za koje obavezno uz sebe morate imati foto aparat. Ovaj jedinstveni osjećaj možete doživjeti u arhaičnim drvenim splavovima ili iz udobnosti gumenih čamaca. I u jednom i u drugom slučaju doživljaj će biti neponovljiv.