Kotor - Stari grad

Na kraju prekrasnog Bokokotorskog zaliva i pod opjevanim gordim Lovćenom udobno se smjestio, kao u nekom velikom gnijezdu, drevni grad Kotor. Grad koji je zajedno sa Kotorskim zalivom upisan u svjetske liste zaštićenih prirodnih i kulturnih vrijednosti UNESCO.

Kotor je kroz istoriju stradao mnogo puta od raznih osvajača, snažnih zemljotresa, požara. I pored toga, on je stalno obnavljan, preuređivan, utvrđivan, uljepšavan i uspio opstati na istom mjestu i dalje se razvijati.

Kroz čitav Kotor prostiru se građevine, isprepletane uličicama i trgovima, koji svojim arhaičnim izgledom podsećaju na neka davno minula vremena.  Jedan je od rijetkih gradova Mediterana koji je sačuvao svoj fortifikacijski (Fortifikacije su vojne građevine i konstrukcije namijenjene obrambenom ratovanju) sistem ukupne dužine 4,5 km, pa i u tom pogledu predstavlja svojevrstan kuriozitet.

Nesvakidašnja ljepota grada koga zapljuskuju valovi jednog od najljepših zaliva svijeta učinila je i da nautički turizam bilježi višegodišnji rast.

Kruzeri prestižnih kompanija više od osam mjeseci u godini dovode goste koji jednostavno ne umiju da sakriju oduševljenje ljepotom koja im već od Veriga prosto uleti u oči i zaustavi dah.