Bjelasica i Biogradska gora

Između Kolašina i Mojkovca, na prostoru oko 620 kvadratnih kilometara, nalazi se jedna od najljepših crnogorskih planina i najlakše pristupačnih – Bjelasica. Ime je dobila po tome što se na njoj više od pola godine “bjelasa” snijeg ili po Bjelojevićkoj rijeci.

Otkrivši ovu raskošnu oazu ljepote, Knjaz Nikola je još davne 1878. zaštitio Biogradsko jezero kao prvi prirodni rezervat na Balkanu.

Zbog dugog zadržavanja snijega i pogodne konfiguracije terena, Bjelasica ima sve uslove da postane prvorazredna destinacija za zimske sportove.

U srcu prašume smjestilo se prekrasno Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije u nizu ledničkih jezera na području ovog NP.

U bistroj jezerskoj vodi ogleda se sva ljepota drevne šume dajući joj modro-zelenu boju. Šetnja oko Biogradskog jezera kroz pravu prašumu predstavlja vrhunski užitak.

NP Biogradska gora, omeđen planinskim visovima, ispresjecan potocima i uvalama, ukrašen prelijepim jezerima, okićen vjekovnim šumama i pitomim livadama, predstavlja veličanstven dar prirode.